1.9.08

Purkkeja ja pakastusta

Viikon ekoteko tulee nyt aikas myöhään, eikä ees ehtinyt oikealle viikolle. No, tulee kuitenkin.
Purkit, purnukat, tölkit ja tötteröt. Kuinka niitä välttäisi, aina tulee jostakin aineesta joku purkki! Ja vielä muovinen! Ärrgh!

Me käytetään täyttöpakkauksia, ja ne joilla on mahdollisuus asioida ekokaupassa, voi tehdä saman. Itse onnekkaana Ekolon kanssa samalla paikkakunnalla sijaitsevana voin käydä täyttämässä astianpesuaineen, shampoon, yleispesuaineen ja pyykinpesuaineen. Tällä hetkellä täyttöpakkauksina ovat siis nämä. Ihonpesuaineina meillä on ihan normaali saippua ilman purkkia, hoitoainetta ei käytetä. Miehellä kun on niin lyhyt malli että se ei paljon takkuunnu, minä lotraan oliiviöljyä latvahoitona, omenaviinietikkaa päänahkahoitona. Ja ei, en silti haise salaatinkastikkeelta.

Täytyy kysyä Ekolosta josko aineita voisi ostaa myös omiin purkkeihin, siis niihin muovisiin joita on kaupasta joskus kertynyt. Luulisi että on ihan sama ottaako heille mukaan ekoveeri-pönikän vai saman verran vetävän arieelin. Vaan kun en tiedä, niin on parasta kysyä. Mitään uudelleenkäyttö- tai askarteluvinkkiä näille pöniköille en valitettavasti tähän hätään keksinyt. Saa kommenteissa ehdottaa!

Pakastuskäyttöön meillä pestään kertyvät voipakkaukset, salaattirasiat ja isot rahkapurkit, jäätelöpaketit jne. Sitten kun ne hajoaa, heitetään pois. Kyllä ne aika monta kertaa kestää. Tämä säästää edes vähän roskaa. Edes jonkin aikaa. Ja säästäähän siinä sen, että ei tarvitse ostaa niitä pakasterasioita erikseen. Kyllähän nekin joskus pitää heittää pois. Muovia kun ei saa koskaan ihan puhtaaksi. Siinä pesii ikuisesti joku. (Siksi suosittelen tässä sivulauseessa ihan oikeita lautasia ja posliinisia ruokakuppeja lemmikkieläinten käyttöön!)

Tästä tulikin aasinsilta pakastukseen yleensä. Pakastin on kodin suurin sähkösyöppö. Ruuan kylmäsäilytyslaitteet vievät kolmasosan kotitalouden sähkönkulutuksesta, kun ne ovat päällä ympäri vuoden ja vuorokauden. Siksi kannattaa miettiä kodin laitteita tarkemmin. Energiamerkityillä ja sopivan kokoisilla laitteilla sekä niiden oikealla sijoituksella voidaan säästää sähkönkulutusta merkittävästi, enemmän kuin minkään muun kotitalouslaitteen kohdalla.

Kannattaa siis miettiä tarkkaan oma pakastustarpeensa. Liian suuri, väärin sijoitettu ja huoltamatta jätetty pakastin vie turhaan liikaa sähköä. Oikea pakastustapa säästää myös sähköä.

Tarkista, että pakastimesi säilytyslämpötila pysyy -18 asteessa. Suurempi pakastusteho (yli -20 astetta) lisää sähkönkulutusta puolella, ja jos lämpötila on korkeampi, tuotteet alkavat pilaantua. Älä työnnä pakastimeen liikaa pakastettavaa kerralla, vaan lisää tuotteet pikkuhiljaa. Näin lämpötila ei kohoa äkillisesti eikä suuri jäädytettävien määrä kuormita konetta.

Pakastin kannattaa myös puhdistaa ja huoltaa säännöllisesti. Suurin osa valmistajista suosittelee sulatusta vähintään kahden vuoden välein. Tarkista tämä pakastimesi ohjekirjasta (jos se on tallessa). Pakastimen tiivisteet kannattaa myös tarkistaa ja puhdistaa. Huurteeton (jäätön) ja puhdas pakastin toimii kaikkein energiatehokkaimmin.

p.s. Aiemman muotipostauksen hame on muuten myös omaa käsityötä seitsemän vuoden takaa. Unohtui kaikessa omannaamanihailunpuuskassa mainita.

1 kommentti:

MeRzU kirjoitti...

Meillä kanssa säästetään salaattipurkit sun muut pakastusta varten. :)