8.9.08

Ekologista, ekonomista ja esteettistä

Viikon ekotekona olen tässä jo jonkin aikaa yrittänyt totuttaa ihoa ja hiuksia harvempaan pesuun. Tällä hetkellä onnistuukin jo mainiosti kerran viikossa shampoon kanssa pesu, toisen kerran pesen pelkällä vedellä. Siellä suihkussa ei tosiaankaan tarvitse läträtä joka päivä, ei ainakaan aineitten kanssa. Jos hikoilee esim. urheillessa, se lähtee vedellä pesaisemalla pois.

Tuntuu, että ihokin kiittää. Eikä tähän mennyt kuin pari viikkoa, ensimmäisellä viikolla hiukset olivat aika rasvaiset pesujen välillä, toisella alkoi jo helpottaa. Ennen pesin siis joka toinen päivä.

Tässä tietenkin säästyy vettä ja shampoota, saippuaa sun muita tököttejä. Mitä vähemmän aineita käyttää, sitä vähemmän niitä tarvitsee ostaa ja sitä vähemmän niitä menee ympäristön rasitteeksi. En myöskään enää käytä juurikaan kaupan tuotteita naamaani tai hiuksiini. Saippualla pesen vain kainaloita. Myös kuluttaminen vähenee (ja jos kaikki kuluttaa vähemmän, tuotetaan vähemmän?) eikä tule niitä puteleita roskiin heitettäväksi.

Näin ekohörhöksi sitä tulee kun ottaa pieniä askelia viikko kerrallaan... Hui?
Kauheudenhoitoa milliinin tapaan:

Kuorintavoide: sekoita 1 rkl kahvinpuruja, 1rkl hunajaa ja 1tl oliiviöljyä. Hiero ja huuhdo pois. Jos sinulla on erityisen rasvainen iho, voit jättää oliiviöljyn kokonaan pois.
Vaihtoehto 2: sekoita 1rkl sokeria ja 1rkl oliiviöljyä. Tämä sopii paremmin herkälle ja kuivalle iholle.

Kasvojen puhdistus (myös meikin): kostuta mikrokuituliina nihkeäksi. Hankaa kasvoja. Huomaa, että mikrokuituliina imee ihosta kaiken rasvan; jos sinulla on kuiva iho, tulet tarvitsemaan tämän jälkeen kosteusvoiteen. Oma rasvainen ihoni nauttii pelkällä liinalla puhdistamisesta. Poistaa hyvin pohjapakkelit ja silmämeikin, en ole kokeillut vedenpitävää ripsiväriä mutta vesiliukoinen kyllä lähtee, jopa paremmin kuin aineilla. Silmänympärysihoa ei tietysti kannata hangata, pyyhkiä vain.
Liinan voi pestä 90 asteessa, jolloin pöpötkin kuolevat.

Kosteusvoiteen korvaaja: Kookosöljy.

Hiustenhoito:
Sekoita 1 osa omenaviinietikkaa ja 6 osaa vettä (vaikka vanhaan shampoopulloon, tämä ei pilaannu). Levitä aine päänahkaan ja huuhdo pois. Pesee pois rasvan hiusjuurista ja hoitaa päänahkaa. Toimii myös hilseeseen (joillakin).

Latvoihin voit laittaa oliiviöljyä pienen määrän suoraan pullosta, kammata ja huuhtoa lämpimällä vedellä pois. Vältä hiusjuuria ja päänahkaa, ellet välttämättä halua rasvalettivaikutelmaa. Öljyyn voi myös lisätä haluamaasi tuoksua: ruusun terälehdet, männynneulaset, yrtit (kokeile minttua!) tai kaupasta ostettavat tuoksuseokset sopivat tähän. Jos öljy tuntuu pelkästään liian rasvaiselle, voit laimentaa sitä vedellä ja lisätä veteen pari tippaa saippuaa, jotta se sekoittuisi. Tai voit vaihtoehtoisesti ravistaa pulloa joka kerta hyvin ennen päähän laittamista.

Jalkakylpy ja -kuorinta: Sekoita muutama ruokalusikallinen suolaa (tuoksu-)öljyyn. Hiero jalkoihin tai lisää liotusveteen.

Lisää ruokakaapista löytyviä ihonhoitotuotteita löydät esimerkiksi Itsetehdyt lahjat-sivustolta, englanniksi West 48 magazinesta, Make your cosmetics.comista. Lisää löytyy vegaaniliiton keskustelupalstoilta, jos tämä ei riitä.

Ai niin, teinhän mä toisenkin ekoteon, jonka voi teillekin vinkata. Oon jo jonkun aikaa etsiskellyt luomupuuvillaisia alusvaatteita, niitä kun en viittis kirpparilta ostaa. Eilen löysin. Ällistyksekseni H&M-liikkeestä. Homma oli vielä mietitty loppuun asti: hintalappu kaikkineen on täysin kierrätettävissä. Muovijutskan sijaan se oli pienellä hakaneulalla kiinni, ja roikkui kangasnauhassa. Jee. Reiluuskysymykset on sitten ihan erikseen.

1 kommentti:

uhoava gnu kirjoitti...

Viime marraskuussa löysin TREen käsityömessuilta shampoota ja palana ja aloin ensimmäistä kertaa pohdiskelemaan miksi meille oikein myydään vettä muovipullossa shampoonlirun kanssa, kun paperiin paketoitu pala ajaisi saman asian - vähemmän muovia, vähemmän kuljetuksen aiheuttamia haittoja jne. Se shampoo oli merkiltään muistaakseni Sitronella tai Citronella, mutta en löytänyt puljua enää googlaamalla. Nyt käytössä on "Mene pois paha hyttynen"-niminen saippua/shampoo (http://www.solavoima.fi/) ja olen yhtälailla tyytyväinen. Näistä luomusaippuoista ei jää myöskään epämääräisiä kemikaaleja, silikonia ym tukkaan. Suosittelen! Ja yksi pala kestää todella kauan, varsinkin jos olet totuttanut tukan jo harvempiin pesuihin!