Ruoka kuluttaa paljon luonnonvaroja. Luonnonvarojen kulutusta on mitattu ekologisen selkärepun käsitteellä, ja ruuasta tulee keskivertosuomalaiselle noin 6 tonnin paino selkäreppuun vuosittain. Siis tähän on laskettu pelkästään elintarvikkeet.
Siksi siis tällä viikolla aletaan kiinnittää huomiota yhä enemmän siihen, mitä syö.
Seuraavat vinkit otettu Nuukuusviikon sivuilta.
- Ruokavalion vaihtaminen vaikka vain viikoksi kasvispainotteisempaan pienentää ekologista selkäreppua. Jos joka päivä lihaa syövä muuttaa ruokavaliotaan siten, että syö lihaa vain kolme kertaa viikossa, säästyy luonnonvaroja noin kymmenen kiloa viikossa. Jos sekasyöjä ryhtyy viikoksi kasvissyöjäksi, säästyy noin 20 kiloa luonnonvaroja. Saman suuruinen luonnonvarojen kulutuksen säästö tulee, kun maitotuotteita käyttävä kasvissyöjä vaihtaa viikoksi vegaaniruokavalioon.
- Kupillinen kahvia kuluttaa kymmenkertaisen määrän luonnonvaroja samankokoiseen teekupilliseen verrattuna.
- Litra kotimaista marjamehua kuluttaa kolmanneksen appelsiinimehulitran luonnonvaroista: marjamehun valmistus kuluttaa 1 kg uusiutumattomia luonnonvaroja per litra, appelsiinimehu vastaavasti 3kg.
Meillä siis: juon yhä enemmän teetä ja yhä vähemmän kahvia. Se yksi kupillinen päivässä saa riittää. Ei osteta enää kaupasta hedelmämehuja, kun on marjamehuja pakastimessa. Itsekerätyistä marjoista. Säästyy kivasti rahaakin. Maitoa en tarvitse kuin kahviin, joten purkki viikossa riittää. Muiden maitotuotteiden käytöstä tarvitsee varmaan taloudessamme enemmän neuvotella... Juustoa uppoaa meillä ihan kiitettävästi, samoin jugurttia.
Ensi viikolla taas jotain ihan muuta, mutta ekohenkistä.
2 kommenttia:
Voi ei, niin ihana lukea että joku miettii arjessa samoja pikkujuttuja kuin mäkin :). Joo, tuon lihansyönnin kanssa olen etenkin yrittänyt tsempata. Töissä helppoa, mutta yhteiskokkaukset miehen kanssa on väkisinkin sellaisia kompromisseja :).
Mun uusin ekoteko on ihan tosissaan lopettaa muovikassien osto ja käyttö.
Kauppajutut hoituu helposti kangaskassin kanssa, mutta entäs vihannespussit? Niitä olen jatkokäyttänyt kissanvessan siivouksessa mutta siihenkin löytyis varmasti joku ei-muovillinen juttu.
Kiitos näistä!
Herättää keskustelua meillä kotona ja usuttaa ainakin pieniin muutoksiin.
Edelliseen kommenttiin, monista kaupoista saa nykyään valittua paperipussin muovisen vihannespussin sijasta.
Ja voi virkata oman vihannespussin!
Lähetä kommentti