Itsensä kuvaaminen on jotenkin aina yhtä ongelmallista, oli kyse sitten mistä kohdasta vartaloa tahansa. Niin näitten sukkienkin kanssa. Olisi pitänyt malttaa odottaa kuvaaja kotiin.
Ensinnäkin kuvaamisen aloittaminen voi olla hankalaa, jos sukat on niin tosi hyvät että niitä pitää vähän kynsillä puristella.
Itselaukaisin ei odota, että mörmylä ehtisi pois edestä.Se ei myöskään odota, että toinen mörmylä ehtisi pois edestä.Värit voivat olla auringossa ihan pielessä.Ja vaikka kuinka yrittäisi itseään kohdistaa, ne voivat silti olla vain puoliksi oikein.Ja sitten kun luulee vihdoin onnistuneensa, huomaa tietokoneen kuvaruudulla jonkin karvaisen hötön sijoittuneen laukaisuhetkellä oikeaan alanurkkaan.
Olin laittanut jotakin hyvin ylimalkaista ylös vihkooni, jotta saisin toisen sukan ensimmäisen kanssa samankaltaiseksi. Jaan nämä riipustelut nyt teidän kanssanne. Tähän blogimerkintään olen höpötellyt selvyyden vuoksi erinäisten numeroiden lisäksi myös jotakin selventävää (tai sekoittavaa) tekstillistä antia.
Ohjeen noudattaminen vaatii kokemusta sukkien neulomisesta kärjestä alkaen.
Lanka: Idena robust, 1½kerää
Puikot: 2, yksi 2½ kun ei löytynyt viittä samankokoista. Saat tehdä myös siten, että kaikki puikot mätsäävät. Kannattaa valita puikot oman käsialan mukaan, jos ei omaa yhtä löysää kuin minä.
Nämä sukat on aloitettu jatkokehitellyllä Magic cast-on -metodilla. Kuvallinen tutoriaali löytyy Knittystä. Tää on mun mielestä paljon yksinkertaisempi tapa kuin esim. se missä pitää ensin virkata ja sitten tehä lyhennettyjä kerroksia. Tälläinen on se mun kehittely:
Luodaan 10s kahdelle puikolle. Puikkoja pidetään vierekkäin, lanka on kaksinkerroin kädessä. Päähän jäävä silmukka pujotetaan toiseen puikkoon. Sen jälkeen aletaan venkslaamaan silmukoita vuorotellen kummallekin puikolle, alhaalla olevalla langalla ylemmälle puikolle, ylhäällä olevalla alemmalle. (venkslausohjeet knittylinkin takaa) Venkslataan kunnes kummallakin puikolla 10 silmukkaa. Neulotaan ensimmäinen kerros normaalisti, toinen kerros kiertäen (silmukat alemmalla puikolla kiertyneenä) ja lisätään samalla muutama puikko neuleeseen (niin että niitä on neljä, 5 silmukkaa joka puikolla). Lisätään molemmissa reunoissa (ekan puikon toiseksi, tokan puikon toiseksi viimeiseksi ja samalla tavalla toisella puolella) silmukoita kiertäen (kiertäen siksi ettei tulis reikää) kunnes silmukoita 48=12s/puikko. Jos varpaisiin sovittamalla tuntuu, että ei mahu jalkaan, jatka silmukoiden lisäystä kunnes mahtuu. Pidä mielessä että silmukkamäärän tulee olla jaollinen neljällä.
Voit vapaasti kärkialoittaa myös haluamallasi tavalla, näitä maailmasta kyllä löytyy samalla tavoin kuin kärkikavennuksiakin... Luulen ma.
Mallineule:
1.krs: 1 o, *1 lk, 2 o, nosta lk neulottujen yli, 2 o*
2.krs: o
3. krs: 1 o, *2 o, 1 lk, 2 o, nosta lk neulottujen yli*
4. krs: o
Tässä siis saadaan aikaan langankierto kahden silmukan yli vaihtelevasti kahdella kerroksella, joiden välissä on oikeaa. Voisko enää vaikeammin selittää. Yritetään: kun yhdellä kerroksella ensimmäiset kaksi silmukkaa saa langankierron ympärilleen, seuraavan kerran langankiertoja tehtäessä ne tulevat seuraaviin kahteen silmukkaan, joita ei aiemmin ollut kiedottu. Onnistuinko? Tämä selitys niiltä varuilta että kirjoitin tuon virallisemman ohjeen väärin...
Suosittelen soveltamaan silmukkamääriä, jos omaa leveämmän lestin. Mallineuleessa kun on aina neljä silmukkaa + reunasilmukka, siitä vaan laskemaan.
Mallineuletta tulee jalkaterään 13 mallikertaa. Näin saadaan tällä langalla, näillä puikoilla ja minun käsialallani 37 numeron kenkään sopivaan jalkaan sopiva sukka. Tee herran tähden sopiva itsellesi tai kelle nyt ikinä oletkin neulomassa tätä sukkaa.
Kanta: tiimalasi, sidotaan reunimmaisia kunnes 10 s. Tietysti voi tehdä minkä haluaa. Tämä nyt vaan sopii parhaiten minun jalkaani. Tähän ohjeet löytyvät esim. Ullasta. Seuraaviin sukkiin minä aion kokeilla ranskalaista.
Varren aloittaminen: reunasilmukat nurjia aiempien oikeiden sijaan paremman istuvuuden saavuttamiseksi (1. puikon ensimmäinen, 2. puikon viimeinen, 3. puikon ensimmäinen, 4. puikon viimeinen). Minä en voi sietää lörppöjä sukkia, mieluummin saa soida jalkaan tungettaessa. Lisätään silmukoita nurjien viereen 5 mallikerran jälkeen 2, 7 jälkeen taas 2. Puikoilla 16s. Näillä jatketaan. Yhteensä sukkaan tulee 32 mallikertaa (varteen siis 19). Tämä sopii minun pohkeilleni. Kuten taisin jo mainita, tätä voi soveltaa omaan jalkaan. Kärkialoitettuja sukkia on muuten aina hyvä sovittaa keskentekoisina niin saa täysin istuvat omilla muokkauksilla.
Loppuun vielä joustin 1 o kiertäen, 1 n. Tätä 10 krs. Sitten päätellään. Olen itse huomannut, että on aika vaikeaa saada tarpeeksi löysä päättely näihin sukanreunoihin. Jossain on olemassa jotain joustavia päättelyjä neulan kanssa turattuna, minä ratkaisin ongelman toisin. Ota hemmetin iso puikko päättelyyn. Käytin tässä 5½, eikä tullut turhan tiukka.
Voin auttaa ongelmissa, jos joku todellakin haluaa nää sukat vääntää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti