15.10.08

Practise what you preach osa 2

Tajusin tässä Teijan esittämästä kiitoksesta ekoteoista, että viikon ekotekoa ei ole aikoihin kirjoiteltu. Onkin hyvä aika katsastaa, mitä niistä on tullut pidettyä ja mikä on jäänyt tekemättä...

5.2. 08
Vaihdoimme riisin ohraan. Tavoitteena on ollut sammuttaa kokonaan kaikki valmiustilaan jäävät virtalaitteet.

Riisiä ei olla vieläkään ostettu. Kerrotaan nyt sekin että sitä entistä on edelleen jäljellä, eikä olla kyllä syöty paljoa ohraruokiakaan, ihan muutamana päivänä. Isiltä sain pottuja hirvittävän säkin, on pitänyt syödä niitä. (ja ollaan syöty makaroonia ja nuudeleita mutta sitä ei kerrota kellekkään) Virtalaitteet on katkaisijalla varustetun piuhan päässä useimmat, mutta toisesta on hajonnut katkaisin eikä sitä saa siitä pois päältä. Pitäis vetää seinästä ja se on mukamas liian hankalaa. Eli tämä tietokone, yhet stereot, yksi kaiutinsetti ja tulostin napottaa siinä hajonneessa vempeleessä. Sähkölaskukin tuli eilen, antaa taas intoa panostaa tähän projektiin...

9.2. 08
Hankin myös energiansäästölamppuja.

Ei meillä muunlaisia lamppuja taida enää ollakaan.

13.2. 08
Pesuaineiden vaihtaminen ekologisiin tuotteisiin.

Tiskiaineen kävin just vähän aikaa sitten täyttämässä. Ollaan saatu vaihdettua yleispesuaine, tiskiaine ja pyykinpesuaine. Ei meillä muita aineita käytetäkään, eli tämä on toteutettu ja jatketaan edelleen.

27.2. 08
Kahvinsuodatin, siis sellainen kestoversio.

Ei oo löytynyt! Saako niitä oikeasti jostain?

17.3. 08
Puolivalmiit pakasteet jätetään ostamatta.

No sen viikon jätettiin. Sen jälkeen ollaan oltu vähän retuperällä tän homman kanssa. Tosin viime aikoina ei olla ostettu pakasteita juuri laisinkaan, tällä viikolla taisin yhden vihannespussin hankkia. Tämäkin ostamattomuus on ihan puhdas vahinko eikä tietoinen valinta.

23.5. 08
Hygieniatuotteet vaihdetaan ympäristöystävällisemmiksi.

Hammastahna on taas markettitavaraa. Muita ei ollakaan edes ostettu; entinen shampoo kun tuntuu riittävän ja riittävän. Käytin välissä yhden pullollisen nokkosshampoota ja se oli mahtavaa, täytyy käydä täyttämässä toi pullo jos tuo herpiina koskaan loppuu. Haeskelen myös Uhoavan Gnun mainostamaa palashampoota! Saippua on edelleen oliivi, ja jemmassa on vielä Tallinnasta ostamani käsintehty ekosaippua.

4.6. 08
Liityin OneDidIt-palveluun.

Liityin niin, mutta kuukausiin en ole käyttänyt. Kannattaisi kyllä taas, sieltä saa ihan hyviä vinkkejä. Harmittaa vaan kun alkukyselyssä on täyttänyt että ei ole autoa eikä lennä lentokoneella, ja vinkit ovat silti autoilun vähentämistä jne. Kehittelyä kaivataan?

10.6. 08
Maito muuttui luomuksi ja aamupuuron tein hellan sijaan mikrossa.

Luomumaidon laktoosi tuotti jonkin verran ongelmia, eli sen jouduin jättämään. Hellalla puuroani en ole tuon jälkeen tehnyt.

25.6. 08
Juon vähemmän kahvia. Se yksi kupillinen päivässä saa riittää. Ei osteta enää kaupasta hedelmämehuja, kun on marjamehuja pakastimessa. Maitoa en tarvitse kuin kahviin, joten purkki viikossa riittää.

Tälle vois sanoa pyh, pyh ja pyh. Siis ihan hyviä vinkkejä, mutta ei ole kyllä mitenkään onnistunut. Kahvinjuonti on vaan lisääntynyt ja joskus tulee juotua kolmekin kuppia (paha minä), Mies ostaa hedelmämehuja edelleen eikä me saada noita marjamehuja edes juotua (juon vaan vettä ja niitä Miehen ostamia mehuja). Maitoa käytän kaakaossa, muroissa ja kahvissa. Sitä menee enemmän kuin purkki viikossa.

1.7. 08
Muoviroskan vähentäminen: vähemmän muoviin pakattuja tuotteita, hedelmäpussien kehittely.
16.7. 08
Kaatopaikkajätteen vähentäminen lajittelun tehostamisella ja kuluttajavalinnoilla.

Sillä tapaa on kyllä totta että aineita ei tule ostettua muovipulloissa, ja ne on semmosia jotka voi täyttää uudelleen. Pakkauksia yrittää kaupoissa katsoa, mutta tuntuu että kaikki on nykyään pakattu muoviin eikä ole muita vaihtoehtoja.
Roskan määrä taitaa olla vakio vaikka mitä yrittäisi, näyttää pahasti siltä että vaikka lajittelisi kuinka tehokkaasti, kaatopaikkajätettä tulee silti yhtä paljon. Kuinka moni muuten näki 45 minuuttia-ohjelmassa kaatopaikkapätkän? Jos ette muuten lajittele, lajitelkaa pliis edes biojäte ettei se mene tonne kaatikselle metaania tuottamaan ja ilmastoa muuttamaan.

19.7. 08
Ompelin hedelmäpusseja.

Ja näitä on käytetty! Kaupan muovipussukat joita ollaan jouduttu ottamaan on yhden käden sormilla laskettavissa ja niistäkin jää kolme yli.

1.8. 08
Hiusten värjäämättömyys.

En ole vieläkään värjännyt vaikka joka kerta kun näkee nätin punapään tekis mieli.

20.8. 08
Marjastaminen ja metsän antimet.

Käytiin puolukassa. Muutenkin ollaan saatu lahjoituksina paljon sieniä, kalaa, perunoita, porkkanoita, sipuleita(vai sipuleja?), omenoita, kesäkurpitsaa... Mitähän vielä muuta? Sukulaisten kasvimaan hoitamisesta ja metsässä kömpimisinnostuksesta on hyötyä minullekin.

1.9. 08
Purkit: uudelleentäyttäminen ja -käyttäminen. Pakastamisen ekologisuus.

Kysyin Ekolosta voiko täyttää omaan purkkiin. Kyllä kuulemma voi. Pitää käydä hakemassa pyykinpesuainetta tässä joku päivä. Kaikkea olen täytellyt. Pakastinta ei olla pesty. Jääkaappi kyllä pitäis. Tulis nyt ees yksi pakkaspäivä ensi talvena niin voisi sulattaa tuon pakastimen...

8.9. 08
Kaupan tököttien sijaan omatekemiä kauheudenhoitotuotteita.

En ole ostanut kuorintavoidetta vaikka sitä olis halvalla saanut ja vielä ekologista. Toi sokerimömmö toimii hyvin. Ostin kyllä naamanpesuainetta, mutta pesen silti suurimmaksi osaksi mikrokuituliinalla pyyhkimällä. On helpompaakin työpäivän jälkeen. Ihan semmosella liinalla mitä saa kaupasta siivousta varten.

20.9. 08
Vuosi ilman uusia vaatteita.

Tämä se vasta on herättänyt kivasti huomiota tuolla Modepassin puolella. Ihan hyvin olen sopinut muotitrendi-ihmisten sekaan kirpparivaatteineni. Ne kun vaan jaksaa ihmetellä sitä että miten sää voit, en mää vois olla ees kuukautta. No nyt on tullut melkein kuukausi täyteen, eikä vielä ahista yhtään. Katotaan sitten joulunjälkeisissä alennusmyynneissä.

4 kommenttia:

zeska kirjoitti...

Oma palasaippuani on Lushista, liike löytyy Isosta Omenasta Espoossa ja netistä. Kävisin itse liikkeessä, aika voimakkaan tuoksuisia ovat osa (mieheni mielestä haisen joulupipareilta, kun itselläni on neilikan tuoksuinen palashampoo). Nyt olen 1,5kk käyttänyt sitä melkein päivittäin (välissä body shopin shampoota, ottavat pullot takaisin kierrätykseen) ja tuntuu edelleen riittävän. Erittäin riittoisaa siis. Seuraksi suosittelen kyllä ehdottomasta hoitoainetta, jos on yhtään kuivumaan taipuvainen hiuslaatu.

Anonyymi kirjoitti...

Kesto-kahvisuodatin, katso onko niitä vielä Vapaavalinnoissa myynnissä, ainakin joskus on ollut.

äiti-puffa kirjoitti...

Kestokahvinsuodattimia on ollut ainakin Luontokaupan katalogissa, verkkokaupasta en tosin äsken löytänyt.

Sini kirjoitti...

Ja mä ostin meidän kestosuodattimen ihan Prismasta.