5.2.08

Viikon ekoteko

Olen yrittänyt innostaa itseäni tekemään jotain pientä ekoa joka viikko. Tähän astihan me jo:

-käytetään kankaisia ostoskasseja
-lajitellaan biojäte, metalli, lasi, pahvi, kartonki, nestekartonki ja paperi, muovinkeräystä ei valitettavasti ole
-kun tehdään ruokaa, tehdään joko kokonaan uuniruokaa tai pelkästään hellaruokaa, ei lämmitetä kumpaakin yhtä ateriaa varten. Usein myös leivotaan uuniruokapäivänä: yhden kaalilaatikon aikana saa paistettua kaksi pellillistä rieskoja!
-ostetaan kirppareilta, tongitaan vinttejä, katsellaan roskalavoja... ja viedään omat tarpeettomat kirpparille tai keräyslaatikoihin
-mahdollisuuksien mukaan tehdään itse ympärillä lojuvista tarpeista
Kaksi rikkinäistä airoa ja vanhaa lautaa, tilkkuja erinäisistä vinteistä

tai korjataan vanhaa (btw Pirkko, vieläkö ois mahiksia saada niitä tuoleja joita tyrkytit? Meillä oli niin huonokuntoisia...)
-käytetään säälimättömästi hyväksi sukulaisten avuliaisuutta ja syödään heidän kasvattamiaan perunoita, porkkanoita, sipuleita, herneitä, mansikoita, omenoita jne. Kyykitään metsässä keräämässä marjoja. Ensi kesänä aion kasvattaa itse paprikoiden lisäksi myös lanttuja (nam!)
Omat paprikat eivät isoja olleet, mutta hyviä.
-kaikki, mitä voidaan vielä käyttää hyväksi, käytetään. Pestään voirasiat ja salaattilaatikot, joihin voi pakastaa. Kissalle on hyvä keittää kalaa tällaiseen purkkiin, säilyy muutaman päivän hyvinkin jääkaapissa. Vaatteet ja kankaat, jotka eivät enää kelpaa sellaiseen käyttöön joissa ne päätyisivät näkyville, leikataan tilkuiksi ja rievuiksi. Vanhoista tee-ja yöpaidoista saa kestositeitä. Niissä ei ole niin väliä jos kangas on vähän rumaa.
-vettä pyritään säästämään. Pestään pyykkiä vain täysiä koneellisia. Astianpesukonetta ei ole, ja huuhdellaan astiat altaassa, ei juoksevan veden alla. Suihkussa vesi laitetaan kiinni kun aineita levitetään päähän ja iholle. (tässä olis vielä parannettavaa: talvella mieluummin seisois kuuman suihkun alla kuin tärisisi kylmässä kylppärissä samppoota hieroessa ja aineet joilla pyykätään, tiskataan ja pestään päätä voisivat olla ekologisempiakin)

Lisään tuohon listaan jos jotain muistuu mieleen. Pointti tässä nyt ei kuitenkaan ollut esitellä sitä mitä tehdään luonnon puolesta, vaan saada tehtyä jotain muutakin. Jotain pientä, ja toivottavasti saan tällä innostettua muutkin hyvän asian puolesta.

Viime viikolla vaihdoimme riisin ohraan. Suurin yksittäinen ilmastonmuutoksen aiheuttajahan on ruoka, jota joka päivä meidän on kuitenkin saatava. Riisin ympäristövaikutukset ovat suurimmat heti naudanlihan jälkeen. Ostin tästä valistuneena kotimaassa kasvatettuja ohrasuurimoita, risotto muuttui ohratoksi, ja mikä parasta: se maistuu jopa paremmalle ja ravintoarvokin on suurempi!

Tällä viikolla tavoitteena on ollut sammuttaa kokonaan kaikki valmiustilaan jäävät virtalaitteet. Siis telkkari napista ja tietokoneeseen on hankittava sellainen jatkojohto, josta voi napsauttaa virran pois... kun kaikkia piuhoja ei pääse kovin helpolla seinästä vetämään.

Ensi viikolla sitten jotain muuta. Saa ehdottaa! Ja tämä on varmasti asia, joka herättää anonyymeissä jos jonkinmoista mielenkuohahdusta. Silläkin uhalla pyydän ehdottelemaan ja kertomaan mitä voisimme pienellä vaivalla (ja rahalla) tehdä. Eikä sitten tarvitse sanoa että ei ekotekojen päätavoite ole säästää rahaa. Sen tiedän jo.

1 kommentti:

Metta kirjoitti...

Helppoa on myös sammuttaa valoja sitä mukaa kun niitä ei enää tarvitse ja vähentää lämpöä sisällä ja käyttää villasukkia sen sijaan. Onpahan syy käyttääkin niitä sukkia, kun niitä kuitenkin tulee joskus kudottua...