23.8.08

Hyvä kotipulla - voittamaton herkku

Tämä ei näillä kokkaustaidoilla muistuta ruoka- eikä edes leivontablogia. Tänään kuitenkin teen poikkeuksen vahvistamaan tätä sääntöä. Tadaa, vegaanipullaa:
5dl kauramaitoa
30g hiivaa (käytin 1½ pussia kuivahiivaa)
1½ tl suolaa
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa (meillei ollu niin mun versiossa ei oo ollenkaan)
12 dl vehnäjauhoja
100g margariinia (sininen Keiju on vegaanista)

Lisää kädenlämpöiseen kauramaitoon hiiva, suola, sokeri ja kardemumma. Sekoita joukkoon noin 8dl jauhoja ja vatkaa hiukan, että taikinaan tulisi parempi sitko. Alusta taikinaan 3 dl jauhoja lisää, jätä yksi lisättäväksi myöhemmin. Lisää pehmeä rasva ja sekoita se hyvin taikinaan. Heitä nyt sekaan se viimeinen desi jauhoja. Laita taikina leivinliinan alle kohoamaan, ja kohota se kaksinkertaiseksi.
Kohottamisen jälkeen alusta taikinasta ilmakuplat pois. Tee upeita pullia. Itsekin yritin esittää hyvää kotirouvaa Miehen kanssa yhteen muuttamisen jälkeen, mutta nyt vuosien yhdessäolon seurauksena tarve saada huomiota ja päteä lienee vähentynyt, ja olen palannut takaisin rönttöspullaan.

Rönttöspullien teko-ohje:
Painele taikina littanaksi levyksi kämmenillä. Älä missään nimessä käytä kaulinta. Levitä levylle rasvaa, sokeria ja kanelia fiiliksen mukaan. Kääri rullaksi. Leikkaa rulla eri paksuisiksi palasiksi. Lätki pellille.

Teitpä sitten hienoja tai rönttösiä, anna niiden kohota pellillä hiukkasen suuremmiksi. Voitele pullat kauramaidolla. Paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes ovat pinnalta ruskeita.

Heti mainittuani meillä olevan tänään vegaanipullaa, Mies kommentoi siihen "yök". Vakuuttelin sitten hänet kauramaidon mahtavista pullaantumisominaisuuksista huomatakseni, että ei se ollut edes tosissaan.

Otsikko suoraan Kodin suuresta leivontakirjasta. Josta olen oman ohjeenikin mukaillut.

Ei kommentteja: