30.1.08

Lootus-lapaset/Lootus mittensLapasten kukkakuvio toi mieleeni aukeavan lootuksen kukan. Kahdeksanterälehtinen lootus on myös onnea tuottava symboli tiibetinbuddhalaisessa taiteessa.

Lanka: Novita Nalle
Puikot: 2 3/4
Tiheys kirjoneuleessa: 5cm on 14s, 15krs
Lapasen koko: nainen. Lapasta voi suurentaa tai pienentää valitsemalla paksumman tai ohuemman langan ja puikot. Myös lapasen kämmenpuolen silmukoita voi lisätä tai vähentää.

Luo 52 silmukkaa. Jaa silmukat tasaisesti neljälle puikolle, 13s/puikko.
1. krs: *1o, nosta silmukka neulomatta lanka työn edessä* toista kerroksen loppuun.
2. krs: * nosta silmukka neulomatta lanka työn takana, 1n* toista kerroksen loppuun.
Neulo 1o kierrettynä, 1n joustinta 13 krs tai haluttu pituus. Neulo 1 krs oikein pohjavärillä.
Aloita neulomaan kuviota kaavion mukaan. Voit ehkä haluta siirtää muutaman silmukan kämmenen puolelta kämmenselän puolen puikoille, jotta kukkakuvio mahtuisi kahdelle puikolle eikä sitä tarvitsisi jatkaa kolmannella puikolla.
Kun kerroksia on 24, tee peukalon paikka neulomalla pätkä jämälankaa kaavion osoittamaan paikkaan. Peukalon leveys on 10s. Huomaa, että vasemmassa ja oikeassa lapasessa peukalo tulee eri paikkaan! Jatka tämän jälkeen neuletta kaavion mukaisesti.
Kärkikavennukset tehdään joka toinen kerros neulomalla kämmenselässä 1. puikon 2. ja 3. silmukka yhteen, 2. puikon toisiksi ja kolmanneksi viimeinen silmukka yhteen ja toisella puolella reunimmaiset yhteen. Näin reunoihin jää aina kaksi silmukkaa neulottuna pohjavärillä. Kun silmukoita on 17 kämmenselän puolella ja 12 kämmenen puolella, kavenna joka kerros. Kun silmukoita on yhteensä 16, neulo kaksi kerrosta kaksi silmukkaa yhteen. Silmukoita jää kuusi: katkaise lanka ja vedä se läpi.
Peukalo:
Nosta silmukat kahdelle puikoille ja poista jämälanka. Poimi vielä reunoista 3s erillisille puikoille ja aloita neulomaan ruuduttaen 1s pohjavärillä ja 1s korostusvärillä (kämmenosan kuvio). Jatka kunnes yltää peukalonkynnen puoliväliin. Kavenna neuloen reunojen 3s kaventamatta ja kaventaen etu- ja takaosan puikkojen molemmissa päissä 1s joka kerros. Kun silmukoita on jäljellä 6, katkaise lanka ja vedä se läpi.

Kaavio:Jos ohjeessa on virheitä tai epäselvyyksiä, ilmoita kommenteissa. Ilmoita myös, jos käytät ohjetta, niin voin käydä katsomassa tuotoksia! Ohje on ilmainen, mutta ei myyntikäyttöön!


In English:
The flower pattern in these mittens brought opening lotus flower to my mind. Lotus with eight petals is also lucky symbol in Tibetian Buddhist art.

Yarn used: Novita Nalle (sport weight)
Needles: 2, 75mm
Gauge in fair isle: 5cm is 14 stitches, 15 rows
Size shown: regular woman. Size can be modified by using different needle/yarn size.

Cast on 52 stitches. Divide stitches evenly along four needles, 13 s/needle. Join.
1. row: *K1, slip 1 as if to purl* repeat to end of row.
2. row: *P1, slip 1 as if to knit* repeat to end of row.
Knit K1 twisted, P1 ribbing for 13 rows more.
Knit one row with base colour. Start to knit as chart shows. Chart is seen above or bigger in right column: Sivut -> Lootus-lapasten kaavio. (In the chart, blue means left and pink means right. Vertical lines show where you start mitten, horizontal where thumb goes.)
You might want to slip few stitches to needles 1&2 in the right mitten and to needles 3&4 in the left mitten, to fit the flower pattern fully in these needles.
When you have 24 rows, make place for thumb (place shown in chart). Knit scrap yarn for 10 stitches, continue as shown.
Decreases are shown in the chart: Decrease every second row until you have 17s in flower side and 12 at dotty side. After that, decrease every row. When you have 16s altogether, knit two rows 2tog. There will be 6 stitches: break yarn and pull it trough stitches.

Thumb:
Place stitches on two needles and take out scrap yarn. Pick up 3 stitches from the sides to two other needles. Start knitting as in dotty side (palm). Continue as long as you see only half of your thumb nail when you try it on. Decrease every row in the both ends of the lower and upper needle, but knit 3 stiches from the sides. When you have 6 stitches, break yarn and pull it trough.

If there are mistakes or unclarities in this pattern, please inform me about it. Inform me also if you will use this pattern, so I can check out your Lootus mittens! This is a free pattern, but not made for commercial use.


3 kommenttia:

-Nyyti kirjoitti...

ihan huippu kauniit lapaset! ja ihanaa että myös ohje niin voi itsekkin yrittää! kiitos kauniista sivuistasi :)

Anonyymi kirjoitti...

Uskomattoman kauniit ja ihanan väriset! :)

Anonyymi kirjoitti...

Nyt minä sain ne tehtyä, kun monta vuotta meinasin! Malli on tosi kaunis ja kiva neuloa! Kiitos ohjeen jakamisesta. Joutuu ehkä tekemään toisetkin! :)

Minun rasoista tuli tällaiset. http://www.neuloojapurkautuu.net/2013/01/lootus-apaset.html